27 októbra, 2022

Spoločnosť Eko-Okna odovzdala vybavenie pre vojakov Teritoriálnej obrany Poľskej republiky

INICIATÍVY

Spoločnosť Eko-Okna S.A. odovzdala vybavenie pre 13. Sliezsku brigádu Teritoriálnej obrany. Je to prvá iniciatíva tohto typu v celom Poľsku. – Nemali by sme iba očakávať, že armáda nám zaručí bezpečnosť, ale tiež by sme ju mali podporovať – povedal riaditeľ Adam Wajda.

Na odovzdaní 650 kusov opláštenia základných nepriestrelných viest sa zúčastnili tieto osoby: Adam Wajda, riaditeľ divízie rozvoja infraštruktúry spoločnosti Eko-Okna S.A., Adam Gawęda, poslanec parlamentu Poľskej republiky, ako aj plk. Paweł Piątkowski, predstaviteľ velenia Teritoriálnej obrany.

Adam Wajda sa poďakoval vojakom za ich službu, na ktorú si nachádzajú čas napriek ich každodennej práci, ako aj mnohým iným služobným a rodinným povinnostiam. Zdôraznil, že je to neobyčajná chvíľa, keď nejaká obchodná spoločnosť podporuje aktivity tohto typu.

– Túto iniciatívu navrhol pán Mateusz Kłosek, majiteľ a predseda predstavenstva spoločnosti Eko-Okna S.A. Nemali by sme iba očakávať, že armáda nám zaručí bezpečnosť, ale tiež by sme ju mali podporovať, okrem iného sponzorovaním ich vybavenia. Nabádam aj iné firmy, aby podporovali Poľskú armádu – apeloval Wajda.

Účastníci podujatia spomínali, že v medzivojnovom období vznikli v Poľsku dva fondy: Fond obrany mora a Fond národnej obrany. Práve z takých darov občanov bol financovaná okrem iného ponorka ORP Orzeł, slávny symbol odboja.

– Som rád, že sme priekopníkmi a som presvedčení, že sa vrátime k tradícii z medzivojnového obdobia, keď podnikatelia aj občania podporovali armádu sponzorovaním vybavenia pre rôzne armádne zložky – povedal plk. Piątkowski. – Je to veľmi vzrušujúca chvíľa, pre mňa ako veliteľa, ale aj ako vojaka – dodal.

– Je to prvá iniciatíva tohto typu v celom Poľsku. Myslím si, že je to dobrý impulz pre iných, aby v takých aktivitách pokračovali. Je to vzor pre lokálne spoločenstvá a obchodné spoločnosti, pre ktorých sú dôležité ich aktivity a stanovené ciele. Nebudú ich môcť realizovať, ak nebudeme žiť v bezpečnej krajine – povedal Adam Gawęda, poslanec parlamentu Poľskej republiky. – Vaša dobrá príprava je našou bezpečnosťou – dodal.

Plk. Paweł Piątkowski odovzdal do rúk riaditeľa Adama Wajdu poďakovanie a historický emblém 13. Sliezskej brigády Teritoriálnej obrany inšpirovaný emblémom skupiny Wawelberg, ktorej veliteľ je patrónom Brigády.

Päť zamestnancov spoločnosti Eko-Okna sú vojakmi Sliezskej brigády Teritoriálnej obrany. – Je to uzol, v ktorom sa prepájajú všetky idey teritoriálnej obrany s občanom-vojakom, ktorý je pripravený slúžiť nielen svojou prácou, ale aj dodatočnou podporou, či formou služby v armáde či formou daru pre armádu. Veľmi pekne Vám ďakujem za túto iniciatívu – zhrnul plk. Piątkowski.

Adam Wita
Specjalista ds. PR
redakcja@ekookna.pl

Pozrite si tiež